Ce încape în valiză?

Ah, vara…mult aşteptatul anotimp al fructelor zemoase storcite prin sacoşele de piaţă, al sucului de pepene prelins şiroaie pe linia bărbiei, al berilor proaspăt ieşite din cuptor, deopotrivă sezonul micozelor, al sandalelor bărbăteşti purtate cu şosete, al jovialităţii glandelor sudoripare, al ţânţarilor angajaţi într-o galvanică şi inefabilă mişcare browniană, al insolaţiilor şi al copiilor cu enterocolită. În afară de aceste aspecte absolut nesemnificative, vara e un prilej minunat să te desfăşori amplu, deci să-ţi faci liste. Liste cu ce n-ai făcut niciodată şi îţi propui să faci, pentru că vara este totodată şi anotimpul vacanţelor, al concediilor şi ştii că nu există un timp mai bun pentru a bifa nişte mici şi relaxante provocări. De multe ori mă întâlnesc cu prieteni care-mi spun în fiecare vară că, în ciuda unor poveşti de vacanţă concepute  în mijlocul unei  simbioze literare între Henry Miller şi Jack Kerouac,  până la urmă nu se pot lăuda cu ceva eminamente constructiv. Iată mai jos o listă de lucruri pe care le poţi bifa şi care-ţi pot asigura, măcar temporar, iluzia faptului că ai făcut ceva mai interesant decât să te decojeşti ca un şarpe aflat în năpârlire sau să-ţi cari mustrări pentru că ai adormit în şezlong cu celularul pe burtă  şi te-ai bronzat cu model.

1. Hrăneşte-ţi creierul! Vara, muzeele sunt nişte mici cripte astfel încât te şi sperii dacă se întâmplă să auzi vreun zgomot. Deşi pare ciudat să te mişti de colo-colo în nişte camere umplute până la refuz cu tablouri, sculpturi sau alte obiecte de artă,  când o să te invite acasă o persoană de la care aştepţi ceva  şi toată discuţia va lua cursul dorit în urma unui simplu, degajat şi chiar neaşteptat act al recunoaşterii unui Paul Klee sau a unui Kandinski, îţi vei oferi tu singur un rând de aplauze. Ştiu că pare doar o situaţie ipotetică, cu mici şanse de concretizare în viaţa reală, dar e surprinzător cum uneori chiar se întâmplă chestii din astea.

2.Apucă-te de un sport şi ţine-te de el pe perioada verii. Orice în afara plimbărilor lungi cu mouse-ul pe pad. Nu încep să enumăr beneficiile practicării unui sport din punct de vedere fizic pentru că încă din timpuri ancestrale se ţine seama de zicala „mens sana in corpore sano”. Aş vrea să subliniez altceva: sportul implică şi o anumită disciplină, iar tangenţial vei învăţa să-ţi dozezi mai bine timpul. Să-l numim un efect secundar util, mai ales dacă-ţi cam face cu ochiul mania procrastinării.

3. Implică-te într-o acţiune de voluntariat sau pur si simplu fă un bine cuiva doar pentru că e marţi sau vineri. Fă o curăţenie de vară şi trimite hainele pe care nu le mai porţi într-un loc unde ar fi nevoie de ele. Sau poţi să îţi acorzi o săptămână de voluntariat pentru un schimb de experienţă cu persoane din altă ţară sau pentru un atelier de fotografie. Vei fi învăţat să trăieşti aceeaşi stare de bine cu o dublă valenţă. Cam cum se întâmplă la oferte. Adică 1+1 gratis.

4. Învaţă un truc de magie. Orice truc pe care să-l poţi stăpâni bine. Fie că e cu cărţi, fie că e cu batiste înnodate sau cu monede. Există multe tutoriale din care poţi învăţa şiretlicuri care-şi vor dovedi în mod sigur utilitatea la petreceri. Plus de asta, există multe numere interesante care îţi vor demonstra încă o dată cum noţiunile de fizică sau chimie din şcoala generală pot fi actualizate în contexte neaşteptate.

5. Nu mai răspunde la telefon timp de câteva zile. Deconectează-te. Poate că e un gest care va provoca niscaiva atacuri de panică în rândul cunoscuţilor, dar câteodată e nevoie de câteva zile în care să nu auzi veşnicul Nokia Tune sau fluieratul pseudomelodic atunci când îţi trimite cineva un SMS.  Am cunoscut persoane care au spus că nu au scris o scrisoare în viaţa lor. Dacă te încadrezi, ai putea foarte bine să profiţi de moment şi să te apuci să le scrii rudelor sau cunoştinţelor din alte oraşe. Cu timbre, cu data în stânga, cu formule de început, de încheiere, cu plicuri şi tot tacâmul. Mi se pare că întrevăd ceva profund romantic în acest obicei perimat.

6. Găteşte! Orice îţi trece prin minte. Chiar dacă e o simplă omletă sau o porţie de  cartofi prăjiţi. Vei învăţa pe pielea ta că apa şi uleiul încins nu au ce căuta împreună şi că, dacă nu te uiţi bine la etichete, se prea poate să te trezeşti prăjind ouă în oţet în loc de ulei.

7. Rătăceşte pe străzi cu aparatul de fotografiat în mână. Priveşte în sus. Admiră clădirile, arhitectura, culorile, aerul vechi, oameni şi obiceiuri. Vei rămâne surprins de câte lucruri noi vei observa, cu atât mai mult cu cât ai avut norocul de a le imortaliza şi de a reveni la ele ori de cîte ori ai plăcerea.

8. Eliberează-te de stres! Ştiu, sună al naibii de clişeic, mai ales că stresul pare să fie maladia secolului de care suntem toţi atinşi. Însă poţi să alegi, măcar pentru o perioadă limitată, lucurile care chiar merită atenţia ta. Ia în vedere doar aspectele care necesită rezolvare urgentă. Restul poate să aştepte.

9. Culege fructe. Plantează un copac şi urmăreşte-i evoluţia. Prăbuşeşte-te într-un balansoar în mijlocul naturii. Construieşte un leagăn din frânghii şi-un cauciuc. Bălăceşte-te haotic într-un lac. Priveşte îndelung stelele. Poetica noastră romantică a cultivat o pronunţată şi îndelungată tradiţie a comuniunii omului cu natura. Trebuie să fi fost vorba de o anume euforie a spiritului încadrată de însemnele naturii, altfel nu cred că şi-ar fi pierdut timpul atâţia poeţi romantici să propage sfera naturală în creaţiile lor.

10. Investeşte într-un instrument muzical şi învaţă să cânţi la el. De acum, când cânţi în baie, vei putea avea şi acompaniament asigurat tot de tine. În punctul ăsta, deja vei simţi că ai dus amatorismul la un alt nivel. Plus de asta, vei avea cu ce să ripostezi ori de cîte ori îţi va gîdila urechea bormaşina vecinului.

11. Adună-ţi prietenii şi mergeţi la un concert despre care ai putea spune că e  „a once in a lifetime opportunity”. În ţară sau în străinătate. Îţi vei vedea artiştii preferaţi cântând live, în habitatul lor natural şi vei rămâne mulţumit de ideea că în loc să asociezi o melodie cu figura artistului atunci când o asculţi, trăieşti de fapt în timp real asocierea melodiei cu chipul.

 

Deocamdată cam atât. Acum mă gîndesc că poţi face lucrurile astea aproape oriunde ai fi, fără să fii incomodat de statutul de turist. Poţi fi în Peru, la Tokyo, la Sydney, Italia sau mai aproape de noi, poate chiar în Grecia. Referitor la asta, dacă aş fi ştiut de Campania Summer Black Week nu m-aş mai fi avântat ca ţânţarul la neon să fug mai devreme în vacanţă. Dar pentru cei care au încă agenda liberă, voi recomanda cu mare drag o excursie în Grecia – o ţară pe care nu am apucat încă să o vizitez, dar care se află de foarte multă vreme pe listă. (Da, da, am şi eu lista mea!). Iar dacă tot nu v-am convins şi pentru că încă mai circulă o veche vorbă populară conform căreia „românul s-a născut poet”, vă invit să reluaţi lista de mai sus, de la cap la coadă , citind pe verticală majusculele fiecărui început de frază. 🙂

Vacanţă plăcută şi nu uitaţi să vă luaţi periuţa de dinţi!

 

 

 

Reclame

3 comentarii

Din categoria concurs

3 răspunsuri la „Ce încape în valiză?

  1. Pingback: Articole inscrise in concursul Summer Black WeekConcurs Blogging | Concurs Blogging

  2. Am nevoie de adresa ta de mail, pentru a-ti putea trimite codul voucherului castigat la concursul de blogging.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s